Arkiv


Program hösten 2019

Virtuositet galenskap och skönhet: en barock berättelse

Lördag 12 oktober kl 16.00 i Musikverket, Kulturcentrum

Presentation av musiker och program

Stråkspråk

Lördag 26 oktober kl 12.00 i Teaterbruket, Kulturcentrum

Även de minsta ska få möjlighet att lyssna på levande musik! Stråkspråk är en barnkonsert med performativa inslag som pratar med publiken på alla sätt utom med ord. Hur blir det då? Ta reda på det med oss!

Miriam Forsberg
Michael Forsberg
Ylva Larsdotter
+en till musiker

Värmande sånger i höstmörkret

Lördag 16 november kl 16:00 i Musikverket

Kammarmusikkonsert med Anna-Carin Jutestål och Anna-Sara Berencreutz, sång
Emelie Linde, piano

Sopranerna Anna-Carin Jutestål och Anna-Sara Berencreutz, ackompanjerad av Emelie Linde på piano, alla tre verksamma musiker i Sandviken och Gävle, bjuder på solosånger, duetter, romanser och operaarior från skilda länder som England, Italien, Tyskland men även sånger ur den svenska repertoaren. Kompositörer som Stenhammar, Puccini, Schubert för att nämna några.Säsongsprogram 2018/2019

NYBYGGNAN

Lördag 23 mars kl 16.00 i Lyran, Storvik

Daniel Reid saxofon, Adrian Jones violin, Sergio Crisostomo violin, Jeanette Eriksson, viola och Anna Wallgren cello.

Vi presenterar ett folkmusikaliskt kammarmusikformat, en s k cross-overproduktion.

Programmet bygger runt stycket ”Nybyggnan” som är en saxofonkonsert med stråkkvartett. I andra halvan så bjuds på repertoar ur samma skikt, där folkmusik gifter sig med kammarmusik.

Som förband spelar ORIENTALISKA STRÄNGAR med Brusk Dibo och Khaldoun Jawish, båda från Syrien. Brusk spelar saz, sazbush och buzuk, Khaldoun spelar ud (luta) och gitarr och är specialist på orientalisk och flamenco musik.

Matti Bye

Lördag 23 februari kl 16.00 i Musikverket, Kulturcentrum.

Stumfilmspianisten Matti Bye, spelar till filmen En kvinnas martyrium från 1928. Filmen handlar om rättegången mot Jeanne d’Arc.

Bye är mest känd som en av Sveriges mest eftersökta filmkompositörer. Han komponerar inte bara för nutida filmer utan också till klassiska stumfilmer.

Matti Bye

Konserten är ett samarrangemang med Kulturcentrum i Sandviken.

STOCKHOLM WIND QUARTET      Erbjudande!!

Lördag 19 januari kl 16.00 i Musikverket, Kulturcentrum

Ensemblen har ett varierat program med bland annat fina klassiska tongångar, kryddig tango och färgrik klezmer. Madeleine Johansson flöjt, Johanna Nilsson Oboe, Peter Gullqvist fagott och Johan Söderlund klarinett.

Program

EricsBergskvartetten ”Forellkvartetten”                       Erbjudande!!

Lördag 17 november kl 16.00 i Musikverket, Kulturcentrum

Kvartetten bjuder enligt önskemål på Forellkvintetten av Schubert i andra halvan av konserten.
Kvartettens medlemmar är verksamma som frilansande yrkesmusiker men har också en längtan att fördjupa sig i stråkkvartettens rika repertoar.

Program för  och presentation av Ericsbergskvartetten

Trio Svarfvar – Hallongren – Huang

RYSSKYLA PÅ VÄG

Lördag 13 oktober kl 16.00 i Musikverket Kulturcentrum

Christian Svarfvar violin, Antonio Hallongren cello och David Huang piano

Programmet beskriver I kronologisk ordning ett Sovjet under förändring.
Lyssna  till pianotrios av två unga sorglösa män för att sedan bli kastad rakt in i andra världskrigets förtvivlan och hopplöshet.

Johan Dalene ersätter Christian Svarfvar på grund av sjukdom.

Johan Dalene

Presentation från Region Gävleborg

DUO MAGNUS OCH IRINA

Torsdag 27 sept kl 19.00 i Musikverket Kulturcentrum

Magnus Holmander klarinett och Irina Serotyuk accordeon vann förra våren tävlingen Ung&Lovande i Västerås.

Med lysande artisteri och självklar scennärvaro, suveränt samspel och teknisk briljans, bjuder musikerna in lyssnaren till en unik klangvärld – Juryns motivering.

Presentation från Region Gävleborg

Turnéplan Ung och Lovande

Säsongsprogram 2017/2018

Mats Hägerlind – Trombon och Gävle Symfoniorkester i Sandviken!

Fredag 22 september kl. 19.00

Orkestern bjuder på ett program med musik från barock till klassicism där de spelar de mest populära tonsättarna såsom Bach, Haydn och Mozart. Det blir både virtuosa solistinsatser som välkända orkesterstycken. Ca 25-30 musiker, mest stråk och en mindre besättning med blåsare.

Mats, som är från Söderhamn, vann 2016 SIGNALpriset.

Extrakonsert 8 oktober

Söndag 8 oktober kl. 17.00 på Musikverket

Det är världsmezzosopranen Ann Hallenberg och “vår egen” pianist Mats Widlund som ger en konsert i Sandviken innan ett framträdande i Madrid veckan efter.

Ann är inte särskilt omskriven i svensk press men gästar regelbundet scener som Teatro alla Scala i Milano, Teatro Carlo Felice i Genova, Opéra National i Paris, Netherlands Opera i Amsterdam, Staatsoper Stuttgart och Opéra Garnier Monaco.

Hon sjunger med förkärlek tidig musik som Händel, Vivaldi och Bach. Och Mats, han har en lika lång meritlista!

Sandvikens Vokalensemble

Söndag 22 oktober kl. 16.00

Musikalisk ledare är idag Marcus Edgar, kantor i Sundbybergs kyrka. Det blir bl a Frans Martins mässa i fem delar, Brahms och andra klassiker. Vokalensemblen firar i år 20-års jubileum.

Kamus

Vi välkomnar finska Kamus till Musikverket  i Sandviken. En mångsidig och dynamisk stråkkvartett som bildades i Helsingfors 2002 när de studerade på Sibelius-akademin i Helsingfors.

Kvartetten består av:

Terhi Paldanius på violin
Jukka Untamala på violin
Jussi Tuhkanen på viola
Petja Kainulainen på cello

Musikverket, Kulturcentrum i Sandviken
23 november kl. 19.00
Entré 140 kr (under 20 år fri entré)

Programblad Kamus

Dorina Duo – flöjt och harpa

Lördag 27 januari kl. 16.00

Dora Seres, flöjt, spelade sin debutkonsert som solist i New Yorks Carnegie Hall redan vid 25-års ålder med otroliga recensioner i The Washington Post samt New York Times.

Dora har vunnit många priser världen över. Nina Schlemm, harpa, född i Tyskland, är soloharpist i Det Kongelige Kapel i Köpenhamn. Nina har spelat som gäst hos bl a Berliner Philharmonikerna och har kunnat upplevas på Salzburger och Berliner Festspiele som kammarmusiker.

Trio Skandinavia – cello, violin och piano

Torsdag 8 mars kl. 19.00

Trio Skandinavia har på kort tid etablerat sig som en av Sveriges mest lovande kammarmusikensembler. Amalie Stalheim, cello, studerar för närvarande för Professor Torleif Thedéen. Hösten 2015 vann hon första pris i Ljunggrenska tävlingen i Göteborg. Kern Westerberg, violin, har studerat för Professor Per Enoksson vid Edsbergs slott och bor för närvarande i Köpenhamn där han går sitt sista år på Masterprogrammet vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Daniel Hormazábal, piano, tillhör Sveriges mest intressanta och framgångsrika unga pianister. 2011 blev han antagen till Masterprogrammet i piano vid Edsberg – Kungl. Musikhögskolan under Professor Mats Widlunds mentorskap.

Säsongsprogram 2014/2015

Malvakvartetten stråkkvartett

Lördag 27 september kl. 17.00
Storviks kyrka
Samarrangemang med Hofors Nya Musikförening.

MalvaKvartetten bildades 2008 på Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs universitet under ledning av Björn Sjögren. Läsåret 2010/11 blev kvartetten som första ensemble på kandidatnivå antagen till utbytesstudier vid Hochschule für Musik ’Hanns Eisler’ Berlin. Under studietiden visade sig Berlin vara den perfekta platsen för att kärleken till kvartettspelet skulle växa sig ännu starkare.  MalvaKvartettens repertoar sträcker sig från Henry Purcell fram till nutida musik. Kvartetten har bl.a. uruppfört musik av Carl-Axel Hall, Mari Saino och Juliusz Chmielewski.

www.malvakvartetten.com

Sweet Plantain stråkkvartett

Tisdag 21 oktober kl. 19.00
Musikverket, Kulturcentrum

Stråkkvartetten från New York som överbryggar gapet mellan generationer och musikstilar. Alla är klassiskt skolade inom den västerländska traditionen men har tagit steget fullt ut att kombinera denna genre med hip-hop, jazzimprovisationsmusik och latinorytmer. Traditionell stråkkvartett kompletterad med trombon, sång, rap och dator! Gruppens medlemmar har rötter i Bronx, New Jersey och Venezuela, något som tydligt kan höras i musiken. Kvällens konsert föregås av en skolkonsert för Kulturskolans elever och lärare.

www.sweetplantain.com

Trio Brantelid

Tisdag 25 november kl. 19.00
Kanalkyrkan

En kammarmusiktrio som fokuserar på spelglädjen i den virtuosa musiken och vågar leka och improvisera genom musik av Bach och Paganini såväl som bulgarisk dans. Violinisten Nils-Erik Sparf (ledare för Drottningholms Barockensemble och Uppsala Kammarsolister),cellisten Andreas Brantelid (vinnare av Eurovision Young Musicians Competition i Wien)och David Härenstam, framgångsrik gitarrist, startade denna trio 2012. Nils-Erik Sparf har haft en lång och framgångsrik karriär och har framförallt blivit känd som en fantastisk barockinterpretör. David Härenstam är en av våra högt rankade gitarrsolister och Andreas Brantelid har en fantastisk solistkarriär. Andreas deltog i Festivalen 2007 och var solist med Sandvikens Symfoniorkester i nov 2011.

www.davidharenstam.com/triobhs.html

Ensemble Flautino

(Ung och lovande 2013)

Lördag 7 februari kl. 17.00
Musikverket, Kulturcentrum

Ensemble Flautino är en ung trio med fokus på barockmusik i kammarformat. Den bildades våren 2012 och var en av finalisterna Kammarmusikbiennalen ”Ung & Lovande” i april 2013. Ensemble Flautino har bl.a. medverkat på Oude Muziek – Tidig Musikfestival i Utrecht, Holland. Ensemblen har tilldelats Kungliga Musikaliska Akademiens stipendium för ensembler 2013.

Violin och Marimba Duo

Fredag 13 mars kl. 19.00
Musikverket, Kulturcentrum

2012 började Hugo Ticciati och Johan Bridger sitt samarbete med att uruppföra dubbelkonserten Samsara, komponerat av Tobias Broström. Konserten gavs under ”Östersjöfestivalen”. Som duo har Hugo och Johan uppträtt på festivalen O/Modernt i Stockholm och har blivit inbjudna att framträda under säsongen 2014/15 i Wigmore Hall, Muziekgebouwaan‘t IJ (Amsterdam), Bath festival, St. Magnus Festival och Tokyo. Hugo är initiativtagare och konstnärlig ledare för den framgångsrika festivalen O/Modernt som hade sin fjärde framgångsrika säsong sommaren 2014.

Vive Le Saxophone

Olle Persson – baryton
Saxofonkvartetten Rollin´ Phones
Torsdag 16 april kl. 19.00
Lyran, Storvik
Samarrangemang med Hofors Nya Musikförening

2014 är det 200 år sedan saxofonens konstruktör Adolphe Sax föddes. Sax bor i Paris och får 1846 patent på sin nya uppfinning-saxofonen. Samtidigt spirar nationalismens och imperialismens tidsålder i Europa. Tiden efter Napoleonkriget 1815 och fram till första världskriget genomgår Europas karta stora förändringar och flera europeiska kolonialmakter härskar över stora delar av världen. Hur påverkar detta saxofonens utveckling? Vad händer musikhistoriskt? En konsertant musikteaterföreställning med verk av bl.a. Berlioz, Bizet, Weill, Pettersson, Alfvén samt Fredrik Högbergs nyskrivna musikaliska pjäs ”Melodram” tillägnad denna konstellation. Olle Persson studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har förutom diplomexamen i solosång även musiklärar- och sångpedagogexamen från nämnda högskola. Han är en framstående uttolkare av den romantiska tyska lieder-repertoaren och har gjort många operaroller vid Folkoperan. Rollin´ Phones består av Tove Nylund, sopransax,Kristin Uglar, altsax, Edith Bakker, tenorsax och Neta Norén, barytonsax. Gruppen bildades 1986 och repertoaren sträcker sig från klassiska standardverk och transkriptioner till verk av samtida tonsättare.

www.rollinphones.se