Arkiv

Program våren 2024

Extra konsert: Mats Widlund och Tobias Carron Söndag 5 maj kl. 16:00 Musikverket Kulturcentrum Sandviken

Program:

Franz Schubert                    Introduktion och variationer över ”Trockne Blumen” D 802

Frédéric Chopin                  Pianosonat nr 2 op 35 i b-moll

Francis Poulenc                   Sonat för flöjt och piano

Lupuskvintetten: Lovisa Stenberg, tvärflöjt, Britta Holger, oboe, Fredrik Stenberg, klarinett
Johanna Hedlund, valthorn, Olivia Rydqvist, fagott
Britta Holger har gjort bearbetningen av orkestersviten av Edvard Grieg
och Fredrik Stenberg har skrivit manus till ”Unge Peer Gynt”

Detta är en del i Kulturcentrums serie Familjelördag med fritt inträde.

Horntrio Lördag 20 april kl 16:00 Kanalkyrkan Sandviken

Ben Goldscheider valthorn, Richard Uttley, piano och Callum Smart, violin är mycket välrenommerade musiker från England.

Passa på att njuta av Brahms skönt naturinspirerade horntrio med en sann solist på in‐
strumentet. Musik av Brahms nära förtrogna, Clara Schumann, fortsätter det melodiskt
vackra spåret. Och så något helt nytt, en världspremiär i form av ett nyskrivet verk av
den i Sverige verksamme Matthew Peterson.

Foto: Patrick Allen-Roscoe Rutter, Cathy Pyle och Kaupo Kikkas

Trio Wendel Dominique Johansson Astor with friends Lördag 9 mars kl 16:00 Musikverket Kulturcentrum Sandviken

Olof Wendel, vibrafon, Jonas Dominique, bas, Madeleine Johansson, flöjt

Tangon är ju särskilt förknippad med Astor Piazzolla., musik vars melodiska rikedomar
och färgrika kontraster gör den så uppskattad. På konserten två av Piazzollas mest min‐
nesvärda melodier, ”Adios Nonino” och ”Libertango”. Dessutom finns här möjligheten
att stifta bekantskap med en helt annan, mer sammansatt sida av hans musik i jazzinflue‐
rade ”Muerte del Angel”. Vi hör även avsnitt ur Leonard Bernsteins ”Westside Story” och
Michel Legrands ”The Summer Knows”. Tillsammans en konsert där färger, klanger och
rytmer ingår i en skön förening

Foto: Privat

BaraBarock: Lördag 10 feb 16:00 Kanalkyrkan Sandviken

Emma Fagerström, sopran, Yael Tishler, blockflöjt, Johannes Rydén, cello och Kerstin Baldwin Sterner, cembalo. Ensemble BaraBarock specialiserar sig på musik från 1600-1700-talen och framför såväl vokal musik som instrumental musik från några av barockens största kompositörer, men även från sådana som är mindre kända, eller till och med bortglömda.

Vi har redan haft en konsert med BaraBarock som var helt fantastisk men med en alldeles för liten publik, så nu får alla en ny chans att uppleva denna konsert.

Foto: Manfred Hanberg

Pontus Carron Dialoger Lördag 20 jan 16:00 Musikverket Kulturcentrum Sandviken

Pianisten Pontus Carron är en av Nordens mest prisade unga pianister just nu – här i ett program som sömlöst väver samman barocken, den moderna pianomusiken och 150-årsjubilaren Sergei Rachmaninov

Foto: Magnus Petersson

Program hösten 2023

Marmen Quartet Söndag 26 nov kl 16:00 Musikverket Kulturcentrum Sandviken

Johannes Marmen, violin Ricky Gore, violin Bryony Gibson-Cornish, viola Steffan Morris, cello

Tre mycket olika tonsättare visar bredden på stråkkvartettens möjligheter. Mozarts sofistikerade klarhet i musik tillägnad Haydn, Debussys eldiga och enda stråkkvartett som pekar fram emot hans mogna tonspråk och Toru Takemitsus litterärt inspirerade A Way of a Lone med tydliga kopplingar till Debussys musik. Marmenkvartetten bildades vid Royal College of Music i London 2013 och vann snart erkännande vid kammarmusiktävlingar. Med sin förmåga att ingjuta vitalitet och intensitet i sina konserter har ensemblen etablerat sig som en av de mest övertygande och inspirerande nya talangerna inom kammarmusiken.

Marmen Quartet 2021 Photo: Marco Borggreve

Kosmos Ensemble Lördagen 14 oktober kl 16:00 Musikverket, Kulturcentrum Sandviken

Harriet Mackenzie, violin, Meg-Rosaleen Hamilton, viola, Miloš Milivojevic, ackordeon

Som ensemble delar Kosmos en passion för improvisation och musik från hela världen, grundat i den klassiska musikens disciplinerade förhållningssätt. Här får vi i nya arrangemang av och för ensemblen stifta bekantskap med musik från en rad olika kulturer och musikstilar. Vildsint romskt fiolspel, emotionellt laddad judisk och grekisk musik leder utan avbrott över till en passionerad tango. Vi hör japanska, polska, svenska sånger och skotsk reel tillsammans med referenser till klassik musik.

Foto: Elaine Ferguson

Program våren 2023

Kungsbacka pianotrio: Fredag 28 april kl 19.00, Musikverket, Kulturcentrum, Sandviken

Kungsbacka pianotrio – Malin Broman violin, Jesper Svedberg cello och Simon Crawford-Phillips piano – bildades 1997 och har vunnit erkännande som en av de mest framträdande ensemblerna i sin generation. Sedan första priset vid Melbourne International Chamber Music Competition har trion framträtt vid ledande festivaler och i de betydande konsertsalarna i Europa och runt om i världen.

Kungsbacka pianotrio har både fått stipendium vid the Guildhall School of Music and Drama och senare blivit utsedda till Associate Ensemble. Medlemmarna i trion undervisar dessutom vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet.

Program

Foto: Mattias de Frumerie

Heliga trefaldighets vokalensemble: Lördag 11 mars 16:00 Kanalgården, Sandviken

Heliga Trefaldighets Vokalensemble startades 2018 av körledaren Marcus Edgar och har sin hemvist i Heliga Trefaldighets kyrka i Gävle. Innan dess utgjorde en majoritet av sångarna Sandvikens Vokalensemble. Gruppen har 18 fasta medlemmar och har en blandad repertoar, med tonvikt på tidig musik och verk från 1900-talet och framåt. Sångarna är såväl goda ensemblemusiker som solister. De två senaste jularna har vokalensemblen engagerats av Gävle Symfoniorkester i Bachs Juloratorium.

Dahlkvistkvartetten med Per Gross: Fredag 19:00. 17/2 Musikverket, Kulturcentrum, Sandviken

Per Gross, blockflöjter, Kersti Gräntz, violin ,Gudrun Dahlkvist, violin ,Jon Dahlkvist, viola,Hanna Dahlkvist, cello  Dahlkvistkvartetten bildades 2007 och är en av Sveriges mest eftersökta kammarmusikgrupper. De utnämndes till Rising Stars säsongen 2012–2013 av Stockholms Konserthus och European Concert Hall Organisation. Dahlkvistkvartetten spelar både standardrepertoaren och 1900-talsmusik med ett speciellt fokus på nyskriven musik.

Per Gross debuterade som 15-åring som konsertsolist i Stockholms Konserthus och har sedan studerat vid Academy of Music Southern Denmark och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Idag är han en av våra främsta instrumentalvirtuoser.

Foto: Ellen Bergt, Peter Knutson

Nordic Baroque band: Söndag 17:00 29/1 Forsbacka Wärdshus

Johannes Jacobsson barockviolin, Søren Storm Larsen barockviolin, Jeanette Eriksson barockviola, Magnus Malmros barockcello och Monica Schmidt Andersen Cembalo

Ensemblen har specialiserat sig på att spela de glömda örhängena” i barockens repertoar, vilket innebär att de spelar musik som nästan eller aldrig blir spelad i Sverige och Norden. Konserten byggs upp av små kapitel där musiken varvas med berättelser ur kompositörernas liv och till viss del om verkens uppkomst. De sätter fokus på barockens tonsättare som själva valde eller som tvingades gå egna vägar.

Program hösten 2022

Julkonsert med Malena Ernman och Mats Bergström 11 december 16:00 i Kanalkyrkan, Sandviken





Dudok quartet: Lördag 19 november 16:00 Musikverket, Kulturcentrum Sandviken

Judith van Driel och Marleen Wester violin

Dudok Quartet från Amsterdam har fått ett rykte om sig som en av de mest kreativa och mångsidiga unga kvartetterna i sin generation. Gruppen är engagerad i att skapa unika och eklektiska program för att engagera sin publik på nya och fantasifulla sätt. Ensemblen har uppträtt på många av de stora europeiska arenorna och festivalerna inklusive Wien Konzerthaus, Beethoven Haus Bonn, West Cork kammarmusikfestival, Festival Quatuors à Bordeaux och Amsterdam String Quartet Biennale med flera.

Foto: Marco Borggreve

BaraBarock: Onsdag 19 oktober  19:00 Kanalkyrkan Sandviken

Emma Fagerström, sopran, Yael Tishler, blockflöjt, Johannes Rydén, cello och Kerstin Baldwin Sterner, cembalo. Ensemble BaraBarock specialiserar sig på musik från 1600–1700-talen och framför såväl vokal som instrumental musik från några av barockens största kompositörer, men även från sådana som är mindre kända, eller till och med bortglömda.

Konsertprogram

Ung&lovande Theo&Julia: Fredag 30 sept 18:30 Musikverket, Kulturcentrum Sandviken

Vinnare av 2021 års final av Ung & Lovande blev Theo Hillborg, saxofon och Julia Isaksson, piano. De träffade varandra under studietiden i London 2017 vid Royal Academy of Music i London. Under sin tid i London har Julia & Theo haft lektioner för bland annat Kathryn Stott, Bengt Forsberg och Simon Haram. Julia & Theo har redan utvecklat en stor repertoar och framträtt både i Storbritannien och i Sverige. I repertoaren strävar de efter att tänka lite ”outside the box”. Duon blandar ofta genrer som folkmusik, jazz, klassisk och modern musik.  

”Med ett naturligt artisteri som väcker nyfikenhet och vidgar lyssnarnas vyer, bjuder Duo Julia & Theo på musik som rör sig sömlöst mellan genrerna. Framträdandet genomsyras av en charmfull kommunikation musikerna emellan, såväl som med publiken.” – Juryns motivering 

Program våren 2022

Elin Rombo och Peter Friis Johansson ( Sång/Piano)          

Onsdag 27 april kl 19:00 i Musikverket


Vi hyllar vår meste nationalromantiker, Hugo Alfvén, som föddes för 150 år sedan. På programmet fem olika sångsamlingar från slutet av 1800-talet till början av 1920-talet. Här hörs naturlyrikern, den folkmusikaliskt engagerade och den poetiskt lyhörde tonsättaren.

Programinformation

Svenskt och Folkligt , Elin Rubinsztein/Anders Emtell (Violin/Gitarr)

Lördag 5 mars kl 16:00 i Musikverket


I programmet blandas svensk nationalromantik i Tor Aulins fyra akvareller med folkliga tongångar i Béla Bartóks rumänska danser. Duon spelar även musik av Franz Schubert och Wilhelm Peterson-Berger med flera.

Foto: Magnus Aronson

Program

Georg Friedrich Händel (1685-1759) Hallensersonat nr. 2 e-moll Adagio
Allegro
Grave
Minuet
Wilhelm Peterson-Berger (1867-1942) Serenad (Arr. Mats Bergström)
Béla Bartók (1881-1945) Rumänska folkdanser Joc De Bâtă
Brâul
Pe loc
Buciumeana
Poarga Româneascâ
Joaquín Turina (1882-1949) Fandanguillo
Niccolò Paganini (1782-1840) Sonata Concertata Allegro Spirituoso
Adagio assai espressivo
Rondeau
Tor Aulin (1866-1914) Fyra akvareller
(Arr. Mats Bergström)
Idyll
Humoresque
Vaggsång
Polska

American Sound,  Duo Zuckerman/Kvam (Violin/Piano):     

Lördag 19 februari kl 16:00 i Kanalkyrkan


Briljant och varierad kammarmusik med toner från det stora landet i väst. Amy Beachs stort upplagda, friskt klingande violinsonat kontrasteras av intensiteten i Ellen Taaffe Zwilichs sonat i tre satser. Lägg därtill de öppna vidderna och ljuset i Coplands sonat och Gershwins jazz så får vi en spännande anrättning.

Pianisten Thormod Kvam och violinisten Philip Zuckerman presenterar verken med bakgrundsberättelser och anekdoter, och väver ihop programmet till en oförglömlig vistelse i 1900-talets Amerika.

Foto: Anna-Maria Viksten (Philip Zuckerman) / Per Sollerman (Thormod Rønning Kvam)

Program

Beach (1867-1944)Sonat för violin och piano a-moll op. 34 (1896)Allegro moderato
Scherzo: Molto vivace
Largo con dolore
Allegro con fuoco
Zwilich (1939 – )Sonata in three movements (1973-74)Liberamente
Lento e molto espressivo
Paus
Copland (1900 – 1990)Sonat för violin och piano (1943)Andante simplice
Lento
Allegretto guisto
Gershwin (1898 – 1937) I arrangemang av Jascha HeifetzUr Porgy and Bess (1935)Summertime & It ain¨t necessarily so

Tre preludier (1926)
Allegro ben ritmato e deciso
Andante con moto
Agitato

Program hösten 2021

Malena Ernman och Mats Bergström

Söndag den 12 december kl. 16:00 i Kanalkyrkan

Konserten är utsåld!

OBS! Då antalet konsertbesökare kommer att vara fler än 100 personer måste alla besökare kunna uppvisa ett giltigt covidpass.

FREDRIK LINDBORG SEPTETT-”LARS GULLIN I FOKUS”

Torsdag 2 december kl 19.30 Restaurang Bolaget, Sandviken.

Arrangeras i samarbete med Sandvikens Jazzklubb. Medverkande musiker; Daniel Migdal – violin, Henrik Naimark-Meyers – violin, Ylvali Zilliacus – viola, Amalie Stalheim – cello, Fredrik Lindborg – baryton, tenor och sopransax, Martin Sjöstedt – bas och Daniel Fredriksson – trummor Lars Gullin är en Sveriges genom tiderna största jazzmusiker men han började sin musikaliska bana med att spela klassiskt piano vilket han studerade på musikhögskolan i Stockholm. Han studerade där också klassisk komposition. Hans kompositioner bär alla spår av klassisk musik, folkmusik och såklart av jazz. Det här har gruppen tagit fasta på när de arrangerat musiken för stråkkvartett, saxofon och jazztrio. De har valt att lyfta fram inslagen och klassisk musik och folkmusik vilket har skapat en helt unik musik. Produktionen passar lika bra in på kammarmusikscen som på en jazzklubb.

Insläpp från 18:30. Biljettpris 160 kr, för medlemmar 130 kr. Boka bord på restaurang Bolaget 026-279400

Beethovensonater

Lördag 6 november kl. 16:00 i Musikverket, Kulturcentrum

Ylva Larsdotter och Anna Christensson drog igång projektet att spela alla Beethovens tio violinsonater för att fira hans 250-årsdag 2020. De kommer nu att spela sonat nr. 1  & nr. 9, Kreutzer. Konserten inleds med ett stycke av Chopin framfört av Felix Bergström från Kulturskolan.


Ylva Larsdotter Foto: Foppe Schut

Anna Christensson Foto: Lars Löfvendahl

Måndag 4 oktober kl 19.00.Kanalkyrkan, Sandviken

”För dig ska musiken bara vara ett smycke”-musikalisk salong med Fanny Mendelsohns musik.

Medverkande; Iveta Calite piano, Helena Falk Botolfsen violin, Amelia Jakobsson sång/cello, läsning ur Ellinor Skagegårds bok. En helkväll ägnade åt den begåvade Fanny Mendelsohn som alltid fick leva i skuggan av sin mer berömde bror Felix. Musiken består av Fanny Mendelssohns soloverk för piano, piano/violin, Piano/cello och varvas med läsning ur den rykande färska boken om Fanny Mendelsohns liv skriven och av författaren Ellinor Skagegård. Välkomna till en musikalisk salong så som den kunde utspela sig i den första halvan av 1800-talet!

Länk till mer information

Entré 160 kr, under 20 år fri entré. Boka biljetter på kmf.sandviken@gmail.com eller via telefon: 070-209 69 34


Stenhammarkvartetten

Söndag 12 september 16.00, Forsbacka Wärdshus

image.png

Stenhammarkvartetten har sedan starten 2002 etablerat sig som en av Skandinaviens främsta stråkkvartetter och dom har turnerat i kammarmusikserien tidigare men det var 2007. Nu är det dags igen!

Kvartetten består av bröderna Olofsson som även spelar i Gävle Symfoniorkester samt Per Öman och Tony Bauer från Sveriges Radios symfoniorkester. De har turnerat över hela Europa, spelat in flertalet skivor, framträtt i både radio och TV, bland annat deltog de 2011 i en konsertserie i Sveriges Radio med all Stenhammars kammarmusik. 
Sedan 2017 har kvartetten varit ”Artist in residence” vid Universitet i Örebro.

Wilhelm Stenhammars verk såväl som annan svensk musik är självklart central i ensemblens repertoar, men stort fokus ligger också på wiener-klassicism och samtida musik. Eftersom det är Stenhammar-jubileum 2021 så blir det bland annat Wilhelm Stenhammars stråkkvartett nr 4 och stråkkvartett nr 3 som bjuds.

Entré 200 kr, medlem 160 kr, under 20 år fri entré. Enklare förtäring och dryck från 14:00. Boka biljetter på kmf.sandviken@gmail.com eller via telefon: 070-209 69 34 Boka bord på 026-351 70 Detta är ett samarrangemang med Gävle Kammarmusikförening

Program våren 2021

Salongen – En musikalisk salong om kvinnor i gränszoner Lördag 12 juni 16.00, Kanalkyrkan Sandviken

Berättelsen tar sin början i ett vardagsrum. En stum flicka som är sex år sitter i sin pappas knä. Pappan lär sin flicka spela piano. Musiken ger henne tillträde till tonernas värld och till det talade språket. Sakta börjar hon spela och prata. Flickan blir vuxen, blir musiker, blir kvinna. Konstnär eller mor, hemmet eller världen? 1800-talets idévärld klyver hennes liv, ber henne välja. Mellan dessa skilda spår är salongen en fristad. Ett offentligt rum i den privata sfären. En scen för professionellt arbete. En tillfällig gränszon som utmanar och osäkrar. Och nu då? 100 år har gått sedan Sverige blev demokrati. Spelar vi på lika villkor nu? Vi vet inte. Därför måste vi undersöka det.

I salongskulturen fann Lina Weber-Ekdahl violin och Karin Haglund piano ett andrum i den i övrigt stenhårda uppdelningen mellan det privata och offentliga under 1800-talet. För många kvinnliga tonsättare var salongen det enda rum där de kunde framföra sin musik för publik.

Karolina Weber-Ekdahl är utbildad vid musikhögskolorna i Malmö, Stockholm, holländska Utrecht och vid Edsbergs Musikinstitut. Hon spelar regelbundet med samtliga stora orkestrar i Sverige, på teatrar och musikdramatiska scener och har flera kammarensembler.

Karin Haglund är utbildad vid Edsbergs Musikinstitut och Sibelius-Akademien i Helsingfors. Hon är konsertpianist och romansinterpret och framträder regelbundet med den svenska sångareliten. 2014 gav hon ut albumet Le désir de Coeur med musik av bland andra Fanny Mendelssohn.

Boka biljetter antingen via mail till kmf.sandviken@gmail.com eller ring 070-209 69 34

När bokningen är bekräftad betalas biljetten enligt nedan. 

Biljettpris 160kr.  Kom ihåg att skriva vem som betalar.

Betalning
Plusgirot 484 96 72-3 eller
Swish 123 084 67 33

OBS! MAX 50 pers.

Program hösten 2020

Lynx Ensemble

OBS! Konserten den 28:e november har ställts in.
Eftersom max 8 personer får närvara kan konserten tyvärr inte genomföras

Lördag 28 november kl 16.00
Lyran, Storvik

Lynx Ensemble är en internationell grupp musiker som tog form genom sitt innovativa projekt ”Hälsingebarocken”. Det är en fantasi som bjuder på folkmusiklåtar från Hälsingland och Gästrikland, med briljanta arrangemang ur ett barockt perspektiv. De har turnerat i Sverige sedan 2017 och spelat för såväl folk- och kammarmusikälskare som entusiastiska dansare.

Till konserten köper man biljetter på kulturcentrums reception, www.sandvikenfh.se. Tel nr till receptionen är 026-279700.

Biljettpris 160 kr

Under 20 år fri entré

OBS! Konserten den 23:e november har ställts in.
Kultur Gävleborg, Region Gävleborg har idag bestämt att ställa in turnén med den engelska gruppen Kosmos ensemble på grund av den ökade smittspridningen av covid-19 och lokala restriktioner på grund av detta. Beslutet har fattats i samråd med ledningen Kultur Gävleborg./Gävle den 11:e november

Kosmos ensemble

Den 23:e november kl 19:00 har vi nästa konsert på Forsbacka Wärdshus.  Konserten är ett samarbete med Gävle Kammarmusikförening och vi kommer att sälja 25 biljetter var. Detta eftersom det med 1 metersregeln inte går in så mycket fler personer än totalt 50 st. Biljetterna bokas med ett mail till kmf.sandviken@gmail.com. Biljettpris medlemmar 160 kr och icke medlemmar 200 kr. Betalning via postgiro 4849672-3 alternativt Swish 1230 846 733. I undantagsfall kan biljett också bokas per telefon 070 209 69 34. När ni fått bekräftelsemail angående bokningen kan ni ju också boka bord på Wärdshuset vilket underlättar för dem när de placerar ut bord och stolar.

 Hälsningar från ordförande Hélène Lindahl 

Information från Region Gävleborg

Konserten ges under förutsättning att folksamlingar med fler än 50 personer tillåts samt att restriktionerna för personer 70+ mildras.

Lövstabruks Kammarsolister

Lördag 10/10 kl 16:00 Musikverket, Kulturcentrum Sandviken

Information från Region Gävleborg

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Löfstabruk-724x1024.jpg

Det är fri entré till konserten men fribiljett erfordras. Fribiljett kan hämtas ut i Kulturcentrum Sandvikens reception.

Program våren 2020

Signalistvinnare

Lördag 8 februari kl 16.00 i Musikverket, Kulturcentrum

Duokonsert -trombon och tuba med Erik Jakobsson och Amelia Hjortenhammar. 

I vanliga fall får trombonen och tuban hålla sig i bakgrunden i orkestersammanhang, men här får de tillsammans möjlighet att skina helt ensamma på scenen.

Signalistprisvinnare, Eric Jakobsson – Tuba och Amelia Hjortenhammar – Trombon. Samarrangemang med Kulturskolan.

I samband med brassfestivalen Signal hölls tävlingen SIGNAL-priset och vann gjorde Eric Jakobsson på tuba! Med sig på turné har Eric bjudit in sin ”partner in crime” Amelia Hjortenhammar och tillsammans är de duon ”Eric och Amelia”.

Både Eric och Amelia har de senaste åren gått från klarhet till klarhet i vitt skilda ensembler och sammanhang. Från Marinens musikkår till uppdrag för Radiosymfonikerna, Kungliga Hovkapellet, Oslo filharmonikerna och Blåsarsymfonikerna.


Musik av bland andra Bach, Uber, Bartok och Mozart.

Kulturskolans stora brassensemble medverkar på konserten.

Musik av bland andra Bach, Uber, Bartok och Mozart.

Kulturskolans stora brassensemble medverkar på konserten.

Onsdag den 19 februari kl.19:00 i Musikverket , Kulturcentrum

En ensemble från Gävlesymfonikerna spelar Brahms Pianokvartett nr. 1 i G moll samt Tarrodis Akacia .

Violin Josef Cabrales
Viola Louisa Tatlow
Cello Andreas Lavotha


Piano Christopher Hästbacka

Solistprisfinalister

Lördag 14 mars kl 16:00 i Musikverket , Kulturcentrum

Laura Michelin, Daniel Handsworth och Asuka Nakamura kommer till Sandviken och spelar musik som annars sällan hörs för den ovanliga sammansättningen flöjt, fagott och piano. De spelar självklart 250-årsjubilaren Beethoven samt italienskt och brasilianskt. Det blir med andra ord en konsert både med bekanta klanger och virtuosa nytillskott för publiken.

Laura Michelin
Daniel Handsworth
Asuko Nakamura

Program hösten 2019

Virtuositet galenskap och skönhet: en barock berättelse

Lördag 12 oktober kl 16.00 i Musikverket, Kulturcentrum

Presentation av musiker och program

Stråkspråk

Lördag 26 oktober kl 12.00 i Teaterbruket, Kulturcentrum

Även de minsta ska få möjlighet att lyssna på levande musik! Stråkspråk är en barnkonsert med performativa inslag som pratar med publiken på alla sätt utom med ord. Hur blir det då? Ta reda på det med oss!

Miriam Forsberg
Michael Forsberg
Ylva Larsdotter
+en till musiker

Värmande sånger i höstmörkret

Lördag 16 november kl 16:00 i Musikverket

Kammarmusikkonsert med Anna-Carin Jutestål och Anna-Sara Berencreutz, sång
Emelie Linde, piano

Sopranerna Anna-Carin Jutestål och Anna-Sara Berencreutz, ackompanjerad av Emelie Linde på piano, alla tre verksamma musiker i Sandviken och Gävle, bjuder på solosånger, duetter, romanser och operaarior från skilda länder som England, Italien, Tyskland men även sånger ur den svenska repertoaren. Kompositörer som Stenhammar, Puccini, Schubert för att nämna några.

Säsongsprogram 2018/2019

NYBYGGNAN

Lördag 23 mars kl 16.00 i Lyran, Storvik

Daniel Reid saxofon, Adrian Jones violin, Sergio Crisostomo violin, Jeanette Eriksson, viola och Anna Wallgren cello.

Vi presenterar ett folkmusikaliskt kammarmusikformat, en s k cross-overproduktion.

Programmet bygger runt stycket ”Nybyggnan” som är en saxofonkonsert med stråkkvartett. I andra halvan så bjuds på repertoar ur samma skikt, där folkmusik gifter sig med kammarmusik.

Som förband spelar ORIENTALISKA STRÄNGAR med Brusk Dibo och Khaldoun Jawish, båda från Syrien. Brusk spelar saz, sazbush och buzuk, Khaldoun spelar ud (luta) och gitarr och är specialist på orientalisk och flamenco musik.

Matti Bye

Lördag 23 februari kl 16.00 i Musikverket, Kulturcentrum.

Stumfilmspianisten Matti Bye, spelar till filmen En kvinnas martyrium från 1928. Filmen handlar om rättegången mot Jeanne d’Arc.

Bye är mest känd som en av Sveriges mest eftersökta filmkompositörer. Han komponerar inte bara för nutida filmer utan också till klassiska stumfilmer.

Matti Bye

Konserten är ett samarrangemang med Kulturcentrum i Sandviken.

 

STOCKHOLM WIND QUARTET      Erbjudande!!

Lördag 19 januari kl 16.00 i Musikverket, Kulturcentrum

Ensemblen har ett varierat program med bland annat fina klassiska tongångar, kryddig tango och färgrik klezmer. Madeleine Johansson flöjt, Johanna Nilsson Oboe, Peter Gullqvist fagott och Johan Söderlund klarinett.

 

 

 

 

Program

 

EricsBergskvartetten ”Forellkvartetten”                       Erbjudande!!

Lördag 17 november kl 16.00 i Musikverket, Kulturcentrum

Kvartetten bjuder enligt önskemål på Forellkvintetten av Schubert i andra halvan av konserten.
Kvartettens medlemmar är verksamma som frilansande yrkesmusiker men har också en längtan att fördjupa sig i stråkkvartettens rika repertoar.

Program för  och presentation av Ericsbergskvartetten

Trio Svarfvar – Hallongren – Huang

RYSSKYLA PÅ VÄG

Lördag 13 oktober kl 16.00 i Musikverket Kulturcentrum

Christian Svarfvar violin, Antonio Hallongren cello och David Huang piano

Programmet beskriver I kronologisk ordning ett Sovjet under förändring.
Lyssna  till pianotrios av två unga sorglösa män för att sedan bli kastad rakt in i andra världskrigets förtvivlan och hopplöshet.

Johan Dalene ersätter Christian Svarfvar på grund av sjukdom.

Johan Dalene

Presentation från Region Gävleborg

DUO MAGNUS OCH IRINA

Torsdag 27 sept kl 19.00 i Musikverket Kulturcentrum

Magnus Holmander klarinett och Irina Serotyuk accordeon vann förra våren tävlingen Ung&Lovande i Västerås.

Med lysande artisteri och självklar scennärvaro, suveränt samspel och teknisk briljans, bjuder musikerna in lyssnaren till en unik klangvärld – Juryns motivering.

Presentation från Region Gävleborg

Turnéplan Ung och Lovande

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Säsongsprogram 2017/2018

Mats Hägerlind – Trombon och Gävle Symfoniorkester i Sandviken!

Fredag 22 september kl. 19.00

Orkestern bjuder på ett program med musik från barock till klassicism där de spelar de mest populära tonsättarna såsom Bach, Haydn och Mozart. Det blir både virtuosa solistinsatser som välkända orkesterstycken. Ca 25-30 musiker, mest stråk och en mindre besättning med blåsare.

Mats, som är från Söderhamn, vann 2016 SIGNALpriset.

Extrakonsert 8 oktober

Söndag 8 oktober kl. 17.00 på Musikverket

Det är världsmezzosopranen Ann Hallenberg och “vår egen” pianist Mats Widlund som ger en konsert i Sandviken innan ett framträdande i Madrid veckan efter.

Ann är inte särskilt omskriven i svensk press men gästar regelbundet scener som Teatro alla Scala i Milano, Teatro Carlo Felice i Genova, Opéra National i Paris, Netherlands Opera i Amsterdam, Staatsoper Stuttgart och Opéra Garnier Monaco.

Hon sjunger med förkärlek tidig musik som Händel, Vivaldi och Bach. Och Mats, han har en lika lång meritlista!

Sandvikens Vokalensemble

Söndag 22 oktober kl. 16.00

Musikalisk ledare är idag Marcus Edgar, kantor i Sundbybergs kyrka. Det blir bl a Frans Martins mässa i fem delar, Brahms och andra klassiker. Vokalensemblen firar i år 20-års jubileum.

Kamus

Vi välkomnar finska Kamus till Musikverket  i Sandviken. En mångsidig och dynamisk stråkkvartett som bildades i Helsingfors 2002 när de studerade på Sibelius-akademin i Helsingfors.

Kvartetten består av:

Terhi Paldanius på violin
Jukka Untamala på violin
Jussi Tuhkanen på viola
Petja Kainulainen på cello

Musikverket, Kulturcentrum i Sandviken
23 november kl. 19.00
Entré 140 kr (under 20 år fri entré)

[download-attachment attachment_id=”171″]

Dorina Duo – flöjt och harpa

Lördag 27 januari kl. 16.00

Dora Seres, flöjt, spelade sin debutkonsert som solist i New Yorks Carnegie Hall redan vid 25-års ålder med otroliga recensioner i The Washington Post samt New York Times.

Dora har vunnit många priser världen över. Nina Schlemm, harpa, född i Tyskland, är soloharpist i Det Kongelige Kapel i Köpenhamn. Nina har spelat som gäst hos bl a Berliner Philharmonikerna och har kunnat upplevas på Salzburger och Berliner Festspiele som kammarmusiker.

Trio Skandinavia – cello, violin och piano

Torsdag 8 mars kl. 19.00

Trio Skandinavia har på kort tid etablerat sig som en av Sveriges mest lovande kammarmusikensembler. Amalie Stalheim, cello, studerar för närvarande för Professor Torleif Thedéen. Hösten 2015 vann hon första pris i Ljunggrenska tävlingen i Göteborg. Kern Westerberg, violin, har studerat för Professor Per Enoksson vid Edsbergs slott och bor för närvarande i Köpenhamn där han går sitt sista år på Masterprogrammet vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Daniel Hormazábal, piano, tillhör Sveriges mest intressanta och framgångsrika unga pianister. 2011 blev han antagen till Masterprogrammet i piano vid Edsberg – Kungl. Musikhögskolan under Professor Mats Widlunds mentorskap.

 

 

 

 

 

 

 

Säsongsprogram 2014/2015

Malvakvartetten stråkkvartett

Lördag 27 september kl. 17.00
Storviks kyrka
Samarrangemang med Hofors Nya Musikförening.

MalvaKvartetten bildades 2008 på Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs universitet under ledning av Björn Sjögren. Läsåret 2010/11 blev kvartetten som första ensemble på kandidatnivå antagen till utbytesstudier vid Hochschule für Musik ’Hanns Eisler’ Berlin. Under studietiden visade sig Berlin vara den perfekta platsen för att kärleken till kvartettspelet skulle växa sig ännu starkare.  MalvaKvartettens repertoar sträcker sig från Henry Purcell fram till nutida musik. Kvartetten har bl.a. uruppfört musik av Carl-Axel Hall, Mari Saino och Juliusz Chmielewski.

www.malvakvartetten.com

Sweet Plantain stråkkvartett

Tisdag 21 oktober kl. 19.00
Musikverket, Kulturcentrum

Stråkkvartetten från New York som överbryggar gapet mellan generationer och musikstilar. Alla är klassiskt skolade inom den västerländska traditionen men har tagit steget fullt ut att kombinera denna genre med hip-hop, jazzimprovisationsmusik och latinorytmer. Traditionell stråkkvartett kompletterad med trombon, sång, rap och dator! Gruppens medlemmar har rötter i Bronx, New Jersey och Venezuela, något som tydligt kan höras i musiken. Kvällens konsert föregås av en skolkonsert för Kulturskolans elever och lärare.

www.sweetplantain.com

Trio Brantelid

Tisdag 25 november kl. 19.00
Kanalkyrkan

En kammarmusiktrio som fokuserar på spelglädjen i den virtuosa musiken och vågar leka och improvisera genom musik av Bach och Paganini såväl som bulgarisk dans. Violinisten Nils-Erik Sparf (ledare för Drottningholms Barockensemble och Uppsala Kammarsolister),cellisten Andreas Brantelid (vinnare av Eurovision Young Musicians Competition i Wien)och David Härenstam, framgångsrik gitarrist, startade denna trio 2012. Nils-Erik Sparf har haft en lång och framgångsrik karriär och har framförallt blivit känd som en fantastisk barockinterpretör. David Härenstam är en av våra högt rankade gitarrsolister och Andreas Brantelid har en fantastisk solistkarriär. Andreas deltog i Festivalen 2007 och var solist med Sandvikens Symfoniorkester i nov 2011.

www.davidharenstam.com/triobhs.html

Ensemble Flautino

(Ung och lovande 2013)

Lördag 7 februari kl. 17.00
Musikverket, Kulturcentrum

Ensemble Flautino är en ung trio med fokus på barockmusik i kammarformat. Den bildades våren 2012 och var en av finalisterna Kammarmusikbiennalen ”Ung & Lovande” i april 2013. Ensemble Flautino har bl.a. medverkat på Oude Muziek – Tidig Musikfestival i Utrecht, Holland. Ensemblen har tilldelats Kungliga Musikaliska Akademiens stipendium för ensembler 2013.

Violin och Marimba Duo

Fredag 13 mars kl. 19.00
Musikverket, Kulturcentrum

2012 började Hugo Ticciati och Johan Bridger sitt samarbete med att uruppföra dubbelkonserten Samsara, komponerat av Tobias Broström. Konserten gavs under ”Östersjöfestivalen”. Som duo har Hugo och Johan uppträtt på festivalen O/Modernt i Stockholm och har blivit inbjudna att framträda under säsongen 2014/15 i Wigmore Hall, Muziekgebouwaan‘t IJ (Amsterdam), Bath festival, St. Magnus Festival och Tokyo. Hugo är initiativtagare och konstnärlig ledare för den framgångsrika festivalen O/Modernt som hade sin fjärde framgångsrika säsong sommaren 2014.

Vive Le Saxophone

Olle Persson – baryton
Saxofonkvartetten Rollin´ Phones
Torsdag 16 april kl. 19.00
Lyran, Storvik
Samarrangemang med Hofors Nya Musikförening

2014 är det 200 år sedan saxofonens konstruktör Adolphe Sax föddes. Sax bor i Paris och får 1846 patent på sin nya uppfinning-saxofonen. Samtidigt spirar nationalismens och imperialismens tidsålder i Europa. Tiden efter Napoleonkriget 1815 och fram till första världskriget genomgår Europas karta stora förändringar och flera europeiska kolonialmakter härskar över stora delar av världen. Hur påverkar detta saxofonens utveckling? Vad händer musikhistoriskt? En konsertant musikteaterföreställning med verk av bl.a. Berlioz, Bizet, Weill, Pettersson, Alfvén samt Fredrik Högbergs nyskrivna musikaliska pjäs ”Melodram” tillägnad denna konstellation. Olle Persson studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har förutom diplomexamen i solosång även musiklärar- och sångpedagogexamen från nämnda högskola. Han är en framstående uttolkare av den romantiska tyska lieder-repertoaren och har gjort många operaroller vid Folkoperan. Rollin´ Phones består av Tove Nylund, sopransax,Kristin Uglar, altsax, Edith Bakker, tenorsax och Neta Norén, barytonsax. Gruppen bildades 1986 och repertoaren sträcker sig från klassiska standardverk och transkriptioner till verk av samtida tonsättare.

www.rollinphones.se