Föreningen

Föreningen grundades 1985 under namnet Föreningen Kammarmusik i Baptistkyrkan. Dessförinnan hade grundaren och eldsjälen Rune Jönsson under flera år ordnat konserter i Baptistförsamlingens regi.

Tanken på en Kammarmusikförening hade länge funnits hos Rune. I början av 80-talet reste han till olika festivaler och knöt kontakter. I Kuhmo i Finland, ett litet samhälle nära gränsen mot Ryssland, imponerades han av de finländska kulturtraditionerna. Här fann han ett koncept som han omedelbart tog till sig.

Musikerna inbjöds att stanna hela festivalen och spela i olika konstellationer och för arrangören gällde personlig omtanke, värme och vänlighet, mot både musiker och publik.

Dettta koncept ville Rune ta med sig hem till Sandviken, där han redan hade den perfekta konsertlokalen med intim karaktär och utsökt akustik – Baptistkyrkan. Numera omdöpt till kulturhuset Drottningen. Sedan 10 år är vi nu antingen i Musikverket på Kulturcentrum eller i Kanalkyrkan då Drottningen blivit Restaurang, The Church. Båda konsertlokalerna har akustik som passar utmärkt till Kammarmusik.

Så bildades föreningen och den välrenommerade kammarmusikfestivalen.

Vid festivalen 1990 skrev Karin Månsson, kulturredaktör på Arbetarbladet att det finns tre skäl till att kammarmusikfestivalen i Sandviken har blivit en sådan succé och att den har så gott rykte bland landets musiker: 1) Lokalens akustik, 2) Formerna för festivalen och dess omgivningar (Högbo) samt 3) Rune Jönsson.

Rune finns inte längre med oss, men hans enorma engagemang och entusiasm finns på något sätt kvar. Föreningen håller hårt på de former han skapade för festivalen. Musikerna ska trivas och kunna umgås under gemytliga former. De inbjuds med familjer om så önskas och det är vår övertygelse och erfarenhet att detta resulterar i att såväl musiker som publik får härliga musikdagar i Sandviken.

Festivalens konstnärliga ledare Tobias Carron och Mats Widlund ska ha en extra eloge för deras fingertoppskänsla när det gäller att engagera musiker som musikaliskt och socialt passar ihop.

Föreningens verksamhet stöds av:

Sandvik

Sandvikens Kommun

Region Gävleborg

Kulturrådet

Kammarmusikförbundet