Arkiv

Säsongsprogram 2017/2018

Mats Hägerlind – Trombon och Gävle Symfoniorkester i Sandviken!

Fredag 22 september kl. 19.00

Orkestern bjuder på ett program med musik från barock till klassicism där de spelar de mest populära tonsättarna såsom Bach, Haydn och Mozart. Det blir både virtuosa solistinsatser som välkända orkesterstycken. Ca 25-30 musiker, mest stråk och en mindre besättning med blåsare.

Mats, som är från Söderhamn, vann 2016 SIGNALpriset.

Extrakonsert 8 oktober

Söndag 8 oktober kl. 17.00 på Musikverket

Det är världsmezzosopranen Ann Hallenberg och “vår egen” pianist Mats Widlund som ger en konsert i Sandviken innan ett framträdande i Madrid veckan efter.

Ann är inte särskilt omskriven i svensk press men gästar regelbundet scener som Teatro alla Scala i Milano, Teatro Carlo Felice i Genova, Opéra National i Paris, Netherlands Opera i Amsterdam, Staatsoper Stuttgart och Opéra Garnier Monaco.

Hon sjunger med förkärlek tidig musik som Händel, Vivaldi och Bach. Och Mats, han har en lika lång meritlista!

Sandvikens Vokalensemble

Söndag 22 oktober kl. 16.00

Musikalisk ledare är idag Marcus Edgar, kantor i Sundbybergs kyrka. Det blir bl a Frans Martins mässa i fem delar, Brahms och andra klassiker. Vokalensemblen firar i år 20-års jubileum.

 

Kamus

Vi välkomnar finska Kamus till Musikverket  i Sandviken. En mångsidig och dynamisk stråkkvartett som bildades i Helsingfors 2002 när de studerade på Sibelius-akademin i Helsingfors.

Kvartetten består av:

Terhi Paldanius på violin
Jukka Untamala på violin
Jussi Tuhkanen på viola
Petja Kainulainen på cello

Musikverket, Kulturcentrum i Sandviken
23 november kl. 19.00
Entré 140 kr (under 20 år fri entré)

Programblad Kamus

 

 

Säsongsprogram 2014/2015

Malvakvartetten stråkkvartett

Lördag 27 september kl. 17.00
Storviks kyrka
Samarrangemang med Hofors Nya Musikförening.

MalvaKvartetten bildades 2008 på Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs universitet under ledning av Björn Sjögren. Läsåret 2010/11 blev kvartetten som första ensemble på kandidatnivå antagen till utbytesstudier vid Hochschule für Musik ’Hanns Eisler’ Berlin. Under studietiden visade sig Berlin vara den perfekta platsen för att kärleken till kvartettspelet skulle växa sig ännu starkare.  MalvaKvartettens repertoar sträcker sig från Henry Purcell fram till nutida musik. Kvartetten har bl.a. uruppfört musik av Carl-Axel Hall, Mari Saino och Juliusz Chmielewski.

www.malvakvartetten.com

Sweet Plantain stråkkvartett

Tisdag 21 oktober kl. 19.00
Musikverket, Kulturcentrum

Stråkkvartetten från New York som överbryggar gapet mellan generationer och musikstilar. Alla är klassiskt skolade inom den västerländska traditionen men har tagit steget fullt ut att kombinera denna genre med hip-hop, jazzimprovisationsmusik och latinorytmer. Traditionell stråkkvartett kompletterad med trombon, sång, rap och dator! Gruppens medlemmar har rötter i Bronx, New Jersey och Venezuela, något som tydligt kan höras i musiken. Kvällens konsert föregås av en skolkonsert för Kulturskolans elever och lärare.

www.sweetplantain.com

Trio Brantelid

Tisdag 25 november kl. 19.00
Kanalkyrkan

En kammarmusiktrio som fokuserar på spelglädjen i den virtuosa musiken och vågar leka och improvisera genom musik av Bach och Paganini såväl som bulgarisk dans. Violinisten Nils-Erik Sparf (ledare för Drottningholms Barockensemble och Uppsala Kammarsolister),cellisten Andreas Brantelid (vinnare av Eurovision Young Musicians Competition i Wien)och David Härenstam, framgångsrik gitarrist, startade denna trio 2012. Nils-Erik Sparf har haft en lång och framgångsrik karriär och har framförallt blivit känd som en fantastisk barockinterpretör. David Härenstam är en av våra högt rankade gitarrsolister och Andreas Brantelid har en fantastisk solistkarriär. Andreas deltog i Festivalen 2007 och var solist med Sandvikens Symfoniorkester i nov 2011.

www.davidharenstam.com/triobhs.html

Ensemble Flautino

(Ung och lovande 2013)

Lördag 7 februari kl. 17.00
Musikverket, Kulturcentrum

Ensemble Flautino är en ung trio med fokus på barockmusik i kammarformat. Den bildades våren 2012 och var en av finalisterna Kammarmusikbiennalen ”Ung & Lovande” i april 2013. Ensemble Flautino har bl.a. medverkat på Oude Muziek – Tidig Musikfestival i Utrecht, Holland. Ensemblen har tilldelats Kungliga Musikaliska Akademiens stipendium för ensembler 2013.

Violin och Marimba Duo

Fredag 13 mars kl. 19.00
Musikverket, Kulturcentrum

2012 började Hugo Ticciati och Johan Bridger sitt samarbete med att uruppföra dubbelkonserten Samsara, komponerat av Tobias Broström. Konserten gavs under ”Östersjöfestivalen”. Som duo har Hugo och Johan uppträtt på festivalen O/Modernt i Stockholm och har blivit inbjudna att framträda under säsongen 2014/15 i Wigmore Hall, Muziekgebouwaan‘t IJ (Amsterdam), Bath festival, St. Magnus Festival och Tokyo. Hugo är initiativtagare och konstnärlig ledare för den framgångsrika festivalen O/Modernt som hade sin fjärde framgångsrika säsong sommaren 2014.

Vive Le Saxophone

Olle Persson – baryton
Saxofonkvartetten Rollin´ Phones
Torsdag 16 april kl. 19.00
Lyran, Storvik
Samarrangemang med Hofors Nya Musikförening

2014 är det 200 år sedan saxofonens konstruktör Adolphe Sax föddes. Sax bor i Paris och får 1846 patent på sin nya uppfinning-saxofonen. Samtidigt spirar nationalismens och imperialismens tidsålder i Europa. Tiden efter Napoleonkriget 1815 och fram till första världskriget genomgår Europas karta stora förändringar och flera europeiska kolonialmakter härskar över stora delar av världen. Hur påverkar detta saxofonens utveckling? Vad händer musikhistoriskt? En konsertant musikteaterföreställning med verk av bl.a. Berlioz, Bizet, Weill, Pettersson, Alfvén samt Fredrik Högbergs nyskrivna musikaliska pjäs ”Melodram” tillägnad denna konstellation. Olle Persson studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och har förutom diplomexamen i solosång även musiklärar- och sångpedagogexamen från nämnda högskola. Han är en framstående uttolkare av den romantiska tyska lieder-repertoaren och har gjort många operaroller vid Folkoperan. Rollin´ Phones består av Tove Nylund, sopransax,Kristin Uglar, altsax, Edith Bakker, tenorsax och Neta Norén, barytonsax. Gruppen bildades 1986 och repertoaren sträcker sig från klassiska standardverk och transkriptioner till verk av samtida tonsättare.

www.rollinphones.se